Svijet
0

Sirijska vojska započela ofanzivu na Palmyru

FENA
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Sirijska vojska je ove sedmice započela ofanzivu kako bi vratila grad Palmyru od Islamske države (IS) uz pomoć ruske avijacije, i otvorila rutu prema istočnoj pokrajini Dair az Zur, objavio je izvor blizak vladi iz Damaska.

"Cilj je da se zauzme ruta između Tadmura (Palmyre) i Dair az Zura", rekao je ovaj izvor. Vladine snage su se borile u petak s džihadistima na udaljenosti oko sedam kilometara od grada u središnjem dijelu Sirije, koji je pao u ruke IS-a u maju, dodao je on.

Grad Palmyru, udaljen oko 200 kilometara sjeveroistočno od Damaska, posjeduje raznovrsno antičko blago, gađali su u desetak navrata od srijede ruski bombarderi, saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH), prema kojem su najmanje 32 pripadnika IS-a poginula od četvrtka u ovom sektoru.

Na grupu Islamska država se ne odnosi rusko-američki sporazum o prekidu neprijateljstava, koji je stupio na snagu 27. februara i omogućio da se smanji nivo sukoba na zapadu Sirije. Osvajanje Palmyre značilo bi simboličnu i važnu pobjedu, otvarajući pristup istoku zemlje za sirijske vladine snage.

IS je uništio nekoliko antičkih hramova i grobnica u Palmyri, djela koja je Unesko označio ratnim zločinom. On kontrolira pokrajinu Dair az Zur gotovo u cjelosti. Dio grada istog imena kao i zračna baza u blizini su još pod kontrolom vladinih snaga, koje su opkolili džihadisti. Prema izvoru bliskom Damasku, koji nije sirijski, ali je informiran o razvoju vojnih operacija u Siriji, većina snaga mobiliziranih na zauzimanju Palmyre pripada sirijskoj vojsci, objavio je Reuters.