Svijet
0

Sirijska vojska ušla u četvrti u Homsu

FENA
Sirijski vojnici su u ponedjeljak ušli u četvrt Baba Amro u gradu Homsu koji je vojska pet dana opsjedala i pljačkala, saopćio je sirijski Opservatorij za ljudska prava.

"Naoružane snage su ušle u Baba Amro poslije sukoba između vojske i dezertera u toku noći i u zoru", precizirao je Opservatorij. "Tada su počele da uništavaju prodavnice u četvrti".

U ovom gradu, u kojem je pobuna protiv režima predsjednika Bashara al-Assada bila žestoka, snage sigurnosti su ubile jednog civila u četvrti Deir Baalbe.

Prema sopćenju Opservatorija sa sjedištem u Velikoj Britaniji, u žestokim sukobima s teškom artiljerijom koji su izbili između vojnika i dezertera u Homsu "bilo je više desetaka mrtvih i ranjenih na obje strane".

Stanovnici su primijetili jedan kamion "pun ljudskih tijela", saopćila je nevladina organizacija.

Nacionalno sirijsko vijeće, koje okuplja većinu opozicijskih pokreta, pozvalo je na "međunarodnu zaštitu civila u Homsu".

Vijeće je zatražilo od UN-a, Organizacije islamske konferencije i međunarodnih i arapskih organizacija da "djeluju kako bi zaustavili masakr koji vrši režim u Homsu tako što će osigurati međunarodnu zaštitu civilima", navodi se u saopćenju.

Vojska sirijskog režima, koji pokušava da u krvi uguši narodnu pobunu što je počela prije osam mjeseci, koristi "teško oružje, rakete i avijaciju da bombardira stambene četvrti", saopćio je Opservatorij.