Svijet
38

Sirijska vojska od pobunjenika uspjela preuzeti najveću četvrt u Alepu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Snage sirijske vlade preuzele su najveću četvrt Alepa koja je bila pod kontrolom pobunjenika.

Aktivisti navode da preuzimanje četvrti Masaken Hanono na sjeveroistoku grada može omogućiti sirijskoj vojsci uporište za borbu protiv pobunjenika u drugim dijelovima grada.

Tokom vladine ofanzive na istočni Alep koja je nastavljena 15. novembra, oko 275.000 ljudi je bilo pod opsadom. Prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava, u napadima je ubijeno 212 civila, a među žrtvama je 27 djece. Također, izvještaji ukazuju na nedostatak hrane i lijekova.

Preuzimanje Alepa bila bi najveća pobjeda sirijskog predsjednika Bashara al-Assada pet godina rata. Masaken Hanono je prva četvrt koju su pobunjenici zauzeli 2012. godine. Nakon preuzimanje potpune kontrole nad ovom četvrti, sirijske snage čiste područje od mina i bombi, izvjestila je državna novinska agencija Sana.

Vojska je sada samo nekoliko metara udaljena od izoliranja sjevernih četvrti Alepa od istočnih, kazao Abdel Rahman iz Sirijskog opservatorija za AFP. Zračne udare sirijske vlade aktivisti su opisali kao najintenzivinije ikada.

Alep, sirijski trgovački i indrustrijski centar, podijeljen je na dva dijela od 2012. godine, vlada kontrolira zapadni dio, a pobunjenici istočni. U posljednjih godinu dana sirijska vojska je uspjela napredovati uz pomoć iranske milicije i ruskih zračnih snaga. Ipak, Rusija tvrdi da njihova avijacija nije aktivna u Alepu.