Svijet
2

Sirijska vojska na Alep baca opasne vakumske bombe

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Šef ureda za odnose s javnošću Sirijskog revolucionarnog vijeća Ebu Ubejde saopćio je da vojska režima predsjednika Bashara al-Assada u napadima na Alep koristi i vakumske bombe.

U saopćenju se navodi da se radi o strašnom oružju, koje u momentu eksplozije stvara vakuum zonu, a pluća svih živih bića u tom prostoru pucaju.

Uporedo s tim, dopisnik agencije Anadolija javlja da se više od 500 sirijskih aktivista koji su izbjegli iz zemlje i smjestili se u jordanskom gradu Ramseu vratilo u Siriju i priključilo Nezavisnoj vojsci Sirije u borbi protiv režimskih snaga. Radi se uglavnom o dezerterima iz sirijske vojske.

Bivši oficir i komandant obavještajne službe u zračnim snagama sirijske vojske Afak Ahmed je razgovarao s novinarom agencije Anadolija i kazao da je i on sam prvo izbjegao u Jordan s porodicom, a potom se vratio u domovinu da se bori protiv Assadovog režima.

"U Jordan je izbjeglo oko osam hiljada sirijskih vojnika od početka pobune. Velika većina se vratila u Siriju kako bi zaustavila diktaturu predsjednika Assada", kazao je Ahmed.