Svijet
1

Sirijska vojska likvidirala 50 izbjeglica iz Muadamije

FENA
Siria Network News (SNN) danas je objavila da su jedinice sirijske vojske jutros izvršile masakr u ruralnom naselju Džedide Artuz u provinciji Damaska. U napadu je ubijeno 50 osoba.

SNN navodi da je sirijska vojska zarobila, vezala konopcem, a potom strijeljala 50 izbjeglica iz regije Muadamije.

Mještani ovog, inače mirnog seoskog kraja u okolici Damaska, nakon odlaska vojske iz sela, preuzeli su tijela strijeljanih i počeli pripreme za ukop i dženazu.

Dopisnik agencije Anadolija javlja da se u damaskom naselju Tadamonu izvode žestoke vojne operacije sirijske vojske i da iz tog kraja glavnog grada Sirije dopiru snažne eksplozije. Pretpostavlja se kako se radi o većem broju stradalih, ali kako operacije još uvijek traju, još nema preciznih informacija.

Damask je i danas poprište sukoba i granatiranja, a vojni helikopteri sirijskih snaga sigurnosti nadlijeću grad.

Sirijska vojska je danas granatirala pogranični pojas s Libanom i prvi put sedam artiljerijskih projektila je palo na teritoriju Libana. U eksplozijama ovih granata povrijeđena su tri Libanca i nanesena je veća materijalna šteta u pograničnom libanskom selu.

Televizijske stanice CNN i El Arabija objavile su vijest u kojoj se pozivaju na američke izvore koji tvrde da je američki predsjednik Barack Obama potpisao tajnu odluku kojom se Centralnoj obavještajnoj agenciji (CIA) daje naredba da pomaže pobunjeničkim grupama koje pokušavaju svrgnuti s vlasti predsjednika Sirije Bašara el-Asada.

Nije poznato kada je potpisan spomenuti dokument, a glasnogovornik Bijele kuće Tommy Vietor odbio je komentirati ove informacije.

Pored ovog tajnog dokumenta, Washington je otvoreno priznao da podržava opozicionare u Siriji. Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a je saopćilo da je vlada te zemlje odobrila 25 miliona dolara pomoći pobunjenicima u Siriji. Američki zvaničnik je istakao da se paket pomoći sirijskim pobunjenicima uglavnom sastojao od donacije opreme za bežičnu komunikaciju i sl.

SAD je do sada poslao humanitarnu pomoć sirijskom narodu u ukupnoj vrijednosti od 64 miliona dolara.

S druge strane, u intervjuu za list Sueddeutsche Zeitung, bivši šef njemačke diplomatije Joschka Fischer je izjavio da rušenje režima Bašara el-Asada u regiji neće donijeti mir, već samo umanjiti snagu Irana.

Fischer tvrdi da je pad Asadovog režima izvjestan, ali da ni nakon toga neće doći do procesa stvaranja demokratske države po uzoru na Zapad, već da će se nasilje proširiti u vidu sukoba različitih grupa za prevlast u zemlji.

"Građanski rat u novoj Siriji će imati utjecaj na narod, regiju i politiku u cijelom svijetu. Na planu međunarodnih odnosa u svijetu, Iran je zemlja na koju će se najnegativnije odraziti sukobi u Siriji“, tvrdi Fischer.

Danas se u Londonu očekuje i sastanak premijera Velike Britanije Davida Camerona s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, a glavna tema razgovora će biti situacija u Siriji. Očekuje se da premijer Cameron zatraži od Putina da Rusija podrži odluku o Siriji na sutrašnjoj sjednici Generalne skupštine UN-a.