Assad ne odustaje
0

Sirijska opozicija tvrdi da režim upotrebljava hemijsko oružje

Anadolija
Glasnogovornik Sirijskog revolucionarnog vijeća Ebu Ubeyde, izjavio je za agenciju Anadolija da režimske trupe lojalne predsjednku Basharu al-Assadu upotrebljavaju hemijsko oružje u predgrađu Alepa Rastanu i gradu Deri.

On je rekao da režimska vojska duže od mjesec dana intenzivno bombarduje Alep i okolinu, pri čemu se koriste bombe čija masa premašuje pola tone.

"Assadov režim je pojačao operacije iz zraka. U Deri i Rastanu, koji nisu pod kontrolom režima korišteno je hemijsko oružje", ustvrdio je Ebu Ubeyde.

Ubeyde je dodao i da, uslijed intenzivnih vojnih operacija, sirijska opozicija nije u stanju da dođe do potpunih informacija o stanju u Alepu i Deri, tako da izvještaji o broju stradalih nisu potpuni, te da je broj ubijenih osoba veći od cifre dostupne široj javnosti.

"Režim svakodnevno upotrebi više tona eksplozivnih naprava i ubije više od 100 ljudi. Ovdašnji narod svakodnevno je izložen kiši granata. Ne možemo da razumijemo zašto svijet šuti na pokolje ovih razmjera", rekao je on.

Prema njegovim riječima, režimske snage vojnim avionima napadaju Alep, Deru, Rastan i Telbis, gdje svakodnevno stradaju desetine ljudi. Sirijski narod u velikim grupama napusta zemlju, a oni kojima situacija ne dozvoljava napustanje ratom zahvaćenih područja ostaju u svojim domovima, gdje bivaju izloženi napadima.

"Zgrade u Rastanu i Telbisu sravnjene su sa zemljom, a u većini zemlje na sceni je prava ljudska drama", dodao je Ebu Ubeyde.

Više od 200 hiljada Sirijaca, od početka sukoba u martu 2011. godine napustilo je svoje domove, a većina njih utočište su našli u Turskoj i Jordanu. Od početka sukoba u Siriji život je izgubilo oko 19 hiljada ljudi.