Svijet
37

Sirijska djeca umiru od gladi, svijet i dalje šuti

Klix.ba
Više od dva miliona djece u ratnim zonama u Siriji suočavaju se s glađu, upozorava organizacija Save the Children.

U predgrađu Damaska 20 djece je teško pothranjeno jer nemaju pristup hrani. Cijene su previsoke, a protok hrane nije u onim količinima koje su potrebne da bi se stanovništvo pojedinih sirijskih gradova prehranilo.

Djeca preživljavaju jedući leću ili hljeb već mjesecima, dok članovi porodica koje su zarobljene u podrumima jedu pola hljeba svaka četiri dana.

Sve veća nestašica hrane praćena je velikim povećanjem cijena. Sirijci za osnovne životne namirnice sada plaćaju dvostruku cijenu.

"Cijena hrane se udvostručila u mom selu i ne možemo priuštiti sebi da jedemo svi. Mlijeko, hljeb, sve je dvostruko poskupjelo. Djeca su veoma gladna, a bez hrane su i bolesna", rekla je Jian, majka trogodišnjeg djeteta.

"Zbog nedostatka hrane moja djeca ne rastu kako bi trebala. Počela su gubiti na kilaži, a mi radimo sve samo da ih održimo u životu", rekla je majka dvoje djece Maryam.

Rat je uništio sirijsku ekonomiju. Prema podacima Ujedninjenih naroda blizu sedam miliona ljudi sada živi u siromaštvu.

Poljoprivreda i infrastruktura su u kolapsu, a proizvodnja žitarica je za 50 posto manja u odnosu na onu prije rata.

"Djeca u Siriji su ubijana, ranjena i traumatizirana ratnim užasom. U konfliktima je ubijeno hiljade djece, a sada se uništavaju sva moguća sredstva koja bi ih održala u životu. Ako se svijet ne može dogovoriti o tome kako će zaustaviti konflikt, sigurno se može dogovoriti da pomoć bude dostupna svakom djetetu u Siriji. Nema prostora za odgađanje ili raspravu: sirijska djeca ne smiju više biti gladna", rekla je Justin Forsyth, izvršna direktorica Save the Childrena.