U hladnim i uništenim učionicama
103

FOTO / Sirijska djeca nakon godinu dana ponovo u školskim klupama

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Sirijska djeca, njih oko 1.000 sa područja Bayirbucaka u blizini sirijskog grada Lazkiye, nakon godinu dana pauze, ponovo su stekli pravo na obrazovanje, ali sada u hladnim i devastiranim učionicama.

Stanovnici ovoga kraja, koji se nalazi pod kontrolom opozicije, često su izloženi bombardovanju vojske odane režimu predsjednika Bashara al-Assada. Ipak, oni su ostali u svojim domovima i nastavljlaju živjeti u veoma teškim uslovima.

Foto: Agencija Anadolija
Foto: Agencija Anadolija
Uz velike napore nastavnika, škole su nakon godinu dana ponovo otvorene, a djeca se obrazuju u hladnim i devastiranim učionicama. Školske časove ovdašnjih mališana na trenutke prekidaju zvuci eksplozija.

Strah od detonacija i pucnjeva kombinovan sa hladnim prostorijama sirijskih škola, ovdašnjim mališanima otežava najljepše doba njihovih života, a kako su poručili ovdašnji nastavnici, ništa, pa ni rat, ne može slomiti njihovu volju za obrazovanjem.

Direktorica škole u Bayirbucaku Meral Molla za agenciju Anadolija izjavila je da u cilju nastavljanja obrazovanja ovdašnje djece, sakupljaju stare bilježnice i udžbenike.

"U 20 sela na ovom području živi oko 1.000 djece koja dolaze u ovu školu. S obzirom na veliku nestašicu ogrjeva imamo veliki problem“, istakla je Molla.