Svijet
0

Sirijci napustili salu za vrijeme Mursijevog govora u Teheranu

FENA
U okviru održavanja 16. samita Pokreta nesvrstanih u Teheranu danas i sutra u glavnom gradu Irana egipatski predsjednik Muhamed Mursi oštro je kritikovao režim sirijskog predsjednika Bašara el-Asada.

Mursijeva posjeta Iranu je prva posjeta jednog egipatskog predsjednika od islamske revolucije u toj zemlji 1979. godine.

Mursi je istakao da se narodi Sirije i Palestine bore za slobodu i čast. On je napomenuo da Palestina ima demokratsko pravo na nezavnisnu i suverenu državu te da Izrael treba poštovati osnovna ljudska prava palestinskih zatvorenika koji se nalaze u izraelskim zatvorima. Mursi je u obraćanju spomenuo i kritično pitanje Sirije.

“Naša ljudska i vjerska odgovornost je da podržimo sirijski narod u borbi protiv okrutnog sirijskog režima. Sirija mora što prije uspostaviti demokratski sistem vladavine i potrebno je da opozicija u Siriji zajedničkim naporima pokuša spriječiti građanski rat i unutrašnje podjele”, kazao je Mursi.

“Čitav svijet je odgovoran za krvoproliće u Siriji. Nije humano da prijatelji sirijskog naroda hladnokrvno posmatraju nasilje i teror u toj zemlji. Moramo što prije shvatiti da bez poduzimanja konkretnih mjera neće prestati nasilje u Siriji”, izjavio je egipatski predsjednik.

Mursi je istakao da Egipat snažno podržava Iran u naporima da proizvede nuklearnu energiju.

“Svaka država u regiji ima demokratsko pravo da proizvodi nuklearnu energiju u mirovne svrhe. Sve države u regiji podržavaju ovakav stav, dok se jedino Izrael protivi tome. Sve države koje prisustvuju ovom samitu trebaju se zajedno suprotstaviti neprijateljskim zemljama koje šire nesigurnost u regiji i svijetu”, naveo je Mursi, prenijela je agencija Anadolija.

Nakon Mursijevog obraćanja na samitu, Egipat je mjesto predsjedavajućeg Pokreta nesvrstanih predao Iranu, koji će na toj poziciji biti naredne tri godine.

Tokom obraćanja egipatskog predsjednika, delegacija sirijskih diplomata napustila je salon u kojem se održava samit Pokreta nesvrstanih.

Sirijski sukob je, međutim, dao Mursiju priliku da stisne ruku Teheranu, nakon 32 godine razdora između dvije zemlje, predloživši polovinom augusta ideju o osnivanja četverostranog regionalnog komiteta koji bi uključio Egipat, Iran, Saudijsku Arabiju i Tursku da bi se našlo rješenje za sirijsku krizu.

Ovu inicijativu je pozdravio Teheran, koji nastoji da učestvuje u rješavanju sukoba i pored protivljenja Sjedinjenih Američkih Država i sirijske opozicije koje ocjenjuju da je Iran diskreditiran njegovom bezuvjetnom podrškom Damasku, podsjeća AFP.

Samitu u Teheranu prisustvuje 120 delegacija zemalja članica i posmatrača, predsjednici mnogih država, ministri vanjskih poslova i drugi delegati koji predstavljaju svoje zemlje. Na samitu će se razgovarati o aktuelnim međunarodnim temama, nakon čega će biti izdato zajedničko saopćenje zemalja članica.

Pokret nesvrstanih je organizacija iz vremena hladnog rata, osnovana kao dobrovoljna platforma zemalja koje nisu bile u savezu ni sa Sjedinjenim Državama ni sa Sovjetskim savezom. Međutim, od raspada Sovjetskog saveza 1991. organizacija se bori i za svoj identitet i za međunarodni utjecaj.