Svijet
12

Sirija: Volonter Crvenog polumjeseca usmrćen hicem u glavu

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Siriji je ubijen volonter Crvenog polumjeseca, koji je četvrti humanitarni radnik stradao u toj državi od septembra prošle godine.

Bashar al Jusef (23) je upucan u glavu juče, dok je na sebi imao uniformu jasno označenu emblemom sirijskog ogranka Crvenog polumjeseca, navodi se u saopštenju organizacije Crveni polumjesec.

"Šokirani smo smrću Bashara, ovo je potpuno neprihvatljivo", rekao je predsjednik Crvenog polumjeseca u Siriji Abdul Rahman al Atar.

Jusef je radio u Deir Ezoru, strateški važnom gradu Sirije gdje su civili pogođeni teškim granatiranjem i borbama snaga bezbjednosti i pobunjenika koji se bore za svrgavanje režima predsjednika Bashara al-Assada.

Reuters prenosi da identitet Jusefovog ubice još nije poznat.

Radnici Crvenog polumjeseca se često nalaze na liniji sukoba, a na njih sa nepovjerenjem gledaju i prorežimske snage i opozicija, sumnjajući u njihovu neutralnost u konfliktu.

Međunarodni komitet Crvenog krsta je, u zajedničkoj izjavi sa Crvenim polumjesecom, naglasio da je veoma značajno da sirijski humanitarni radnici ne budu povrijeđeni tokom obavljanja zadataka.

"Crveni krst i Crveni polumjesec su praktično jedine organizacije koje trenutno mogu da djeluju u nasiljem pogođenim područjima", saopšteno je iz Crvenog krsta u Siriji.