Svijet
0

Sirija: Uništeni svi kapaciteti za proizvodnju hemijskog oružja

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Damask je ispunio prvi rok za razoružanje te uništio svu prethodno prijavljenu proizvodnju hemijskog oružja i opreme, potvrdili su međunarodni inspektori.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) potvrdila je da je Damask ispunio odluku inspektora, usvojenu 27. septembra, o potpunoj eliminaciji hemijskog oružja i njegovoj proizvodnji prije 1. novembra.

Timovi stručnjaka posjetili su 21 od 23 prijavljene lokacije za proizvodnju hemijskog oružja i prisustvovali uništenju opreme. Dvije neprovjerene lokacije bile su "preopasne za posjetiti", ali su inspektori potvrdili da je oprema iz njih ranije izmještena na sigurne lokacije te također uništena.

Generalni direktor OPCW-a, Ahmet Uzumcu, dočekao je osam inspektora u štabu OPCW-a u Hagu. Inspektori su bili na zadatku u Siriji od 1. oktobra, a potvrdili su da je ostalo još hiljade tona ratnih hemikalija za uništiti.

Ranije je Uzumcu potvrdio kako je Sirija prijavila posjedovanje 1.300 tona hemikalija i resursa potrebnih za proizvodnju hemijskog oružja, kao i više od 1.200 primjeraka prazne hemijske municije. Proces potpune eliminacije hemijskog oružja u Siriji trebao bi trajati devet mjeseci.

Treba spomenuti da je OPCW 11. oktobra dobila Nobelovu nagradu za svoj rad na uništavanju hemijskog oružja. Tokom 16 godina njihovog rada, uništeno je više od 80 posto rezervi hemijskog oružja širom svijeta.

Program potpunog uništenja sirijskog hemijskog arsenala inicirala je Moskva nakon napada u Damasku 21. augusta.