Svijet
0

Sirija: U sukobima ubijeno sedam vojnika i policajaca

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sedam sirijskih vojnika i policajaca ubijeno je u sukobima sa snagama koje se protive predsjedniku Bašaru al-Asadu u centralnom gradu Rastanu, javila je u petak državna novinska agencija.

Javljeno je da je ubijeno najmanje troje civila u pokrajini u kojoj se nalazi taj grad.

Vijesti o sukobima uslijedile su u jeku izvještaja o masovnim dezerterstvima vojnika na stranu pobunjenika u Rastanui.

U međuvremenu su SAD osudile napad na američkog ambasadora Roberta Forda, koga je rulja u glavnom gradu Damasku zasula kamenicama i paradajzima, prenosi BBC.

On je dolazio na sastanak s visokim opozicijskim političarem, Hasanom Abdulom Azimom.

Američki zvaničnici su saopćili da je rulja bila nasilna i da je ozbiljno oštetila vozilo ambasade, ali da je ambasador Ford neozlijeđen.

SAD su saopćile kako ne planiraju povući svog ambasadora.

Novinska agencija SANA navela je riječi vojnog portparola da je u Rastanu "u specifičnoj operaciji vojna jedinica uspješno izvršila svoje dužnosti, hapseći brojne pripadnike naoružanih grupa, zaplijenjujući njihovo oružje, eksplozive i razne vrste municije".

Dodao je da je sedam vojnika i pripadnika policijskih snaga ubijeno, među kojima i dvojica oficira, a 32 druga su ranjena.

"Pripadnici vojske proganjaju terorističke grupe kako bi vratile sigurnost i stabilnost Rastanu i njegovim građanima", izjavio je on.

Opozicijska grupa sa sjedištem u Britaniji, Opservatorija ljudskih prava, saopćila je, međutim, da je najmanje troje civila ubijeno tokom noći u pokrajini Homs, u kojoj se nalazi Rastan.

Dopisnici tvrde da su sirijske snage sigurnosti uglavnom ostale lojalne predsjedniku Asadu, ali da su dezerteri formirali vlastite jedinice oko Rastana, koji se nalazi 180 kilometara sjeverno od Damaska, koji se nekada smatrao regrutnim centrom sunitskih muslimana za vojsku.

Voijskom dominiraju oficiri iz manjinske sekte Alavita, čiji su članovi pripadnici porodice Assad, ali većinu vojnika čine suniti.

Mještani u Rastanu izjavili su novinskoj agenciji Reuters da se najmanje 1.000 vojnih dezertera i ostalih naoružanih ljudi bore protiv vladinih snaga.