Svijet
0

Sirija: U napadu na Hamu ubijeno 95 ljudi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 95 osoba poginulo je u današnjem napadu vojske na grad Hamu, u centralnom dijelu Sirije, saopćili su predstavnici organizacije za ljudska prava.

"Vojska i sigurnosne snage napale su Hamu i otvorili vatru na civile, usmrtivši 95 osoba", izjavio je Amar Korabi, predsjednik Nacionalne organizacije za ljudska prava.

Korabi je rekao da je tokom dana u napadima vojske širom zemlje ubijena najmanje 121 osoba, a da je na desetine ranjeno, prenela je agencija AFP.

Istovremeno, sirijska novinska agencija SANA javlja da se na desetine naoružanih osoba nalazi na krovovima kuća i da pucaju na građane.

"Oružane grupe u Hami zapalile su policijske stanice, uništile javna i privatna dobra, postavile su barikade i zapalile gume na ulicama i ulazu za grad", navodi sirijska agencija, a prenosi Reuters.

Najnoviji napad sirijske vojske, koja koristi i tenkove, uslijedio je nakon gotovo mjesec dana vojne opsade tog grada, kao odgovor na jedne od najžešćih demonstracija protiv predsjednika Bashara al-Assada. Aktivisti za ljudska prava očekuju da će antivladine demonstracije biti pojačane tokom Ramazana.

Od početka protesta, prema navodima aktivista, ubijeno je više od 1.600 civila, a vlada pokušava da diskredituje protivnike nazivajući ih teroristima i stranim ekstremistima, prenio je Tanjug.