Svijet
0

Sirija: U Homsu pronađena tijela dvoje zapadnih novinara

FENA
Marie Colvin i Remi Ochlik (Foto: AFP)
Marie Colvin i Remi Ochlik (Foto: AFP)
Sirijske vlasti saopćile su u petak da su pronašle tijela dvoje zapadnih novinara, koji su ubijeni u Homsu prošle nedjelje, u četvrti Baba Amr, nakon povlačenja pobunjenika, javila je novinska agencija SANA.

"Vlasti su jutros pronašle tijela dvoje novinara, Amerikanke Marie Colvin i Francuza Remija Ochlika", rekao je izvor iz sirijskog ministarstva vanjskih poslova, ističući da su tijela "bila sahranjena u oblasti koju su kontrolisale oružane terorističke trupe".

U međuvremenu, aktivisti su objavili dva video-snimka na kojima jedan čovjek, koji se predstavlja kao doktor Mohamed Ahmed al-Mohamed, govori da se nalazi na groblju u četvrti Baba Amr, koja je nedjeljama bila izložena najžešćim napadima sirijskih snaga, u kojoj su dvoje novinara ubijeni 22. februara u napadu režimskih snaga.

On ističe da su aktivisti odlučili da sahrane novinare, koji su prenosili, kako kaže, "humanitarne poruke" i obavljali "humanitarnu dužnost", 27. februara jer u četvrti nema struje za frižidere u kojima bi se držala tijela, koja su počela da se raspadaju.

Na snimcima se otkrivaju dva tijela uvijena u bijele čaršave tako da im se vide lica - jedno koje liči na lice francuskog fotoreportera, a drugo izgorjelo, javio je AP.

U napadu u kom je dvoje novinara ubijeno, povrijeđeni su francuska novinarka Edith Bouvier i britanski fotoreporter Paul Conroy, koga su, zajedno s jednim španskim reporterom, aktivisti prije dva dana uspjeli da bezbjedno evakuišu u Liban.

U međuvremenu, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy saopćio je da su u Liban sigurno stigli i Bouvier i britanski fotoreporter William Daniels.

Prema podacima UN-a, u Siriji je, od početka antirežimskim protesta sredinom marta, ubijeno više od 7.500 osoba, dok aktivisti tvrde da je stradalo preko 8.000.