Svijet
0

Sirija: Snage sigurnosti u novoj ofanzivi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sirijske snage sigurnosti sigurnosti počele su opsežnu operaciju u više sela na sjeverozapadu Sirije, saopćila je sirijska organizacija za ljudska prava.

Kako se precizira, tokom jutra snage vojske i policije ušle su u više sela kod Džabal al-Zauije "koristeći teško naoružanje" u potrazi za skrovištima pobunjenika.

  • Presječeni su putevi koji povezuju sela, postavljeni su kontrolni punktovi, a snage sigurnosti počele su s hapšenjima, dodaje ta sirijska organizacija, prenose u srijedu agencije.

Iz jednog od tih sela, Ablina, jeste i Husein Armuš, prvi oficir koji je početkom juna napustio vojsku zbog represije nad demonstrantima koji gotovo šest mjeseci traže odlazak sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Armuš je uspio da napusti Siriju i sada se nalazi na čelu "brigade slobodnih oficira".

Vojno pojačanje je poslato i u selo Zabadani, 50 kilometara zapadno do Damaska, u koje je vojska u utorak ušla i do sada privela najmanje 34 osobe.

Međunarodna zajednica povećava pritisak na Siriju, a Evropska unija razmatra dodatne sankcije uključujući i zabranu ulaganja u naftnu oblast.

Arapska liga je u utorak pozvala sirijske vlasti da "odmah prekinu s prolivanjem krvi" i počnu da provode reforme.

Prema procjeni UN-a, u represiji vlasti u Siriji do sada je poginulo više od 2.600 osoba, dok sirijske vlasti navode da se bore protiv oružanih terorističkih bandi.