Svijet
0

Sirija se žalila UN-u zbog agresije Izraela

FENA
Sirija se sinoć zvanično žalila Ujedinjenim nacijama na Izrael zbog "agresije i narušavanja suvereniteta", optuživši tu zemlju da su njeni ratni avioni u četvrtak bacili municiju na sirijsku teritoriju, prenijeli su izraelski mediji izjavu sirijskig ambasadora u UN Bashara al Yafarija.

Ambasador je rekao da su neprijateljski avioni ušli u sirijski zračni prostor i ispustili municiju, ali je porekao najnovije izvještaje američkih medija da su i izraelske kopnene snage učestvovale u operaciji.

"To jednostavno nije istina", rekao je Al Yafari, istakivši da je cilj takvih izvještaja da se pokaže da Izrael može da pošalje vojsku kad god hoće.

On je danas u izjavi BBC-u naglasio da Damask zadržava pravo da odgovori kada i kako mu bude odgovaralo.

Al Yafari je objasnio da je jedno pismo sa žalbom predato generalnom sekretaru UN, a drugo predsjedniku Vijeća sigurnosti. U pismima se optužuje Izrael da je prekršio prekid vatre iz 1974. godine, sklopljen nakon oktobarskog rata 1973.

On je rekao da su se avioni našli na udaru sirijske protuzračne odbrane.

"Bježali su i da bi ubrzali avione ispustili su municiju", kazao je sirijski ambasador, optuživši Izrael da teži vojnoj eskalaciji, a da Sirija ulaže napore da ne padne u tu zamku.

On je dodao da su kontejneri s dodatnim gorivom koje je avion ispustio u žurbi pali na tursku stranu granice sa Sirijom, zbog čega se Ankara nedavno žalila Izraelu.

Glavni strani dopisnik američke TV mreže CNN Christiane Amanpour je, pozivajući se na bliskoistočne i zapadne izvore, rekla u utorak da su avion, a možda i kopnene snage, koje su usmjeravale letjelice ka meti, učestvovali u operaciji.

Napad je ostavio "veliku rupu u pustinji", dodaje se u izvještaju CCN.

Izvori u vladi i armiji SAD su rekli da su zadovoljni da je Izrael "prenio poruku i Siriji i Iranu da može dospjeti "unutra i napolje" i udariti kada je potrebno".

Navodi se, također, da je meta napada izgleda bilo oružje iz Irana namijenjeno libanskom Hezbollahu.

Savjetnici izraelskog premijera Ehuda Olmerta, kao i zvanični Washington, od početka odbijaju da komentarišu taj incident.

"New York Times" je danas, pozivajući se na zvaničnika Bushove administracije, objavio da je Izrael, nedavno, fotografirao moguće nuklearne instalacije u Siriji.

"Jedan zvaničnik Bushove administracije je rekao da je Izrael nedavno izveo izviđačke letove preko Sirije, fotografišući moguće nuklearne instalacije za koje izraelski zvaničnici vjeruju da se možda snabdijevaju materijalom iz Sjeverne Koreje", objavio je list.

Pritom je istaknuto da Izrael misli da Sjeverna Koreja dio svog nuklearnog materijala prenosi u Siriju i da ono malo što im je ostalo Korejci prodaju Damasku i Teheranu.

"New York Times", pozivajući se na zvaničnika u Defance Departmentu, piše da su izraelske zrakoplovne snage udarile na najmanje jednu metu u sjeveroistočnoj Siriji, ali da je nejasno šta je bio cilj i razmjere stete.

Sirija je od početka tvrdila da ništa nije pogođeno i da nije bilo štete. CNN je, međutim, objavio da je izraelska vlada zadovoljna uspješnom operacijom.

Diplomate u međuvremenu nastoje da spriječe dalju eskalaciju zategnutosti između dvije zemlje jer su one još zvanično u ratu.

Izraelska vojska je prošlog leta 34 dana ratovala protiv libanskog Hezbollaha koji ima podršku Sirije i Irana. Ovog leta se strahovalo da će izbiti novi sukob u regionu, između Sirije i Izraela.