Svijet
0

Sirija: Pregledano 14 lokacija za proizvodnju hemijskog oružja

FENA
Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) saopćila je u petak da je izvršila inspekciju 14 lokacija za proizvodnju hemijskog oružja u Siriji.

"Broj posjećenih lokacija i onih gdje su izvršene inspekcije se popeo na 14", naveo je OPCW, zadužen za nadgledanje uništenja sirijskog hemijskog oružja, u saopćenju objavljenom u Haagu, gdje se nalazi njegovo sjedište, prenosi agencija AFP.

Damask je dostavio OPCW-u spisak sa 20 lokacija. Međutim, OPCW nije dao precizan broj, već je saopćio da je "više od 20 lokacija" na spisku za inspekciju koja je u toku.

U srijedu je OPCW saopćio da je provjerio jedanaest lokacija i uništio opremu za proizvodnju hemijskog oružja na šest.

"Nizozemkinja Sigrid Kaag, koja je imenovana u srijedu na čelo zajedničke misije UN-OPCW treba uskoro stići u Haag na brifing i razgovore", saopćio je OPCW bez navođenja datuma posjete. Kaag, pomoćnica glavnog tajnika UN-a, tečno govori arapski i dobro je upućena u prilike na Bliskom istoku.

OPCW, koji je dobio Nobelovu nagradu za mir, i UN vode zajedničku misiju u Siriji, a zaduženi su za uništenje sirijskog hemijskog oružja do 30. juna 2014. godine, u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a. Misija broji trenutno oko šezdeset inspektora na terenu koji su već počeli s uništavanjem ovog arsenala.

Do sada, Sirija, koja je zvanično u ponedjeljak postala potpisnica Konvencije o zabrani hemijskog oružja, izazvala je zadovoljstvo međunarodne zajednice svojom saradnjom s inspektorima.

UN su naglasile potrebu poštivanja roka uništenja sirijskog hemijskog arsenala.

Potrebno je da se provjeri spisak hemijskog oružja, koji je dostavio Damask, da se izvrši identifikacija opreme, unište postrojenja za proizvodnju i započne uništenje hemijskog oružja do 1. novembra.