Svijet
0

Sirija postavlja uvjete za suradnju s IAEA-om

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sirija je u petak objavila da će nastaviti suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) samo pod uvjetom da ona ne bude na štetu njene nacionalne sigurnosti, izjavio je sirijski delegat na generalnoj konferenciji IAEA-e u Beču.

Vlada Damaska "surađuje u cijelosti transparentno" s agencijom, rekao je zvaničnik sirijske komisije zadužen za atomsku energiju Ibrahim Othman, pred članicama 145 zemalja agencije okupljenih na godišnjoj generalnoj konferenciji.

Ova suradnja bi trebalo da se nastavi, rekao je on, "ali se ona neće obavljati na štetu nacionalne sigurnosti i nećemo odavati mjesta naših vojnih lokacija", rekao je Othman.

Damask je u junu prihvatio dolazak ekipe tri inspektora IAEA-e na lokaciju Al-Kibar u sirijskoj pustinji. Washington je smatrao da Sirija tu gradi ilegalni nuklearni centar prije nego je uništen u septembru 2007. u izraelskom zračnom bombardiranju.

Sirijski guverner je odbio svaku novu istražnu misiju kao i sve posjete lokacijama, te američke optužbe nazvao "absurdima".