Human Rights Watch
0

Sirija postavlja nagazne mine duž svojih granica

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sirijska vojska postavlja nagazne mine duž granice s Libanom i Turskom i u blizini puteva koje koriste izbjeglice koje bježe pred nasiljem, navodi Human Rights Watch u izvještaju objavljenom u utorak.

Grupa sa sjedištem u New Yorku zasnovala je izvještaj na svjedočenjima očevidaca i deminera, prenosi BBC.

Mirovni posrednik Ujedinjenih nacija (UN) i Arapske lige Kofi Annan doputovao je u Tursku i sastao se sa sirijskim opozicijskim ličnostima tokom svoje mirovne misije. On očekuje od zvaničnog Damaska da u utorak odgovori na njegove prijedloge za rješenje krize.

UN su u međuvremenu saopćile da je 230.000 Sirijaca pobjeglo iz svojih domova u proteklih godinu dana.

UN-ov Visoki komesarijat za izbjeglice saopćio je da je 30.000 ljudi pobjeglo u inostranstvo dok ih je 200.000 raseljeno unutar Sirije.

UN tvrde da je više od 8.000 osoba, od kojih su većina žene i djeca, poginulo od izbijanja antivladinih protesta.

Human Rights Watch je pozvao sirijsku vojsku da odmah prekine postavljati mine, nazivajući ih "vojno neefikasnim" oružjem koje će u narednim godinama ubijati uglavnom civile.

Grupa je saopćila kako joj je 28-godišnji bivši deminer sirijske vojske izjavio da su on i grupa njegovih prijatelja uklonili oko 300 mina iz regije Hasanijeh početkom marta, duž puteva koje koriste izbjeglice koje bježe prema Turskoj.