Svijet
0

Sirija: Poginule najmanje 34 osobe u napadu autobombom u Hami

FENA
Foto: EPA/Arhiv
Foto: EPA/Arhiv
Najmanje 34 osobe su poginule u napadu autobombom u petak u sirijskoj pokrajini Hama u središtu zemlje koja je u ratu, objavila je državna agencija Sana.

Više od 50 osoba je povrijeđeno u napadu koji se dogodio u Al-Hori, selu koje kontroliraju režimske trupe, objavila je agencija, pripisujući napad pobunjenicima.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH) je u svom saopćenju naveo da je poginulo 37 osoba među kojima ima civila i pripadnilka snaga sigurnosti, a da je više od 40 osoba povrijeđeno u napadu.

Islamski front, koalicija islamističkih pobunjenika koji se bore da bi oborili režim Bašara el-Asada, preuzeo je odgovornost na Twitteru, preciziravši da je eksploziv postavljen u vozilo aktiviran s udaljenosti i da je ciljao "okupljanje Asadovih milicija".

Vojnici i pobunjenici dijele kontrolu pokrajine Hama. Grad istog imena je u rukama režima.

Dan ranije, najmanje šest osoba je poginulo u eksploziji autobombe u jednoj četvrti u Homsu, nešto sjevernije, s većinskim alavitima, konfesijom šefa države.

Radi se o drugom napadu u ovom gradu u manje od sedam dana.

Odgovornost za napad je preuzeta, ali državna televizija je također pripisuje pobunjenicima.

Režim je u maju preuzeo kontrolu gotovo cijelog Homsa, nakon povlačenja pobunjenika iz starog grada koji je bio pod opsadom vojske dvije godine.