Svijet
2

Sirija: Pobunjenici se pripremaju da zauzmu Homs

Anadolija
Pobunjeničke grupe u Siriji započele su opsežne operacije kako bi zauzele Homs gdje se posljednjih dana vode žestoke borbe protiv sirijske vojske Bashara al-Assada, ali i pripadnika pokreta Hezbollah koji su stigli iz Libana, javlja dopisnik agencije Anadolija.

U vojnoj operaciji nazvanoj “Dolazimo” učestvuju razne brigade sirijskih pobunjenika koji su stigli i iz Halepa, a trenutno se nalaze na području između Hame i Homsa. Pobunjenici pokušavaju da unište Assadove vojne baze u Homsu i da zauzmu cijeli grad kako bi se sastali sa ostalim pobunjeničkim brigadama koje su već opkolile u Homsu.

Pripadnici Oslobodilačke vojske Sirije (FSA) do sada su zauzeli 23 sela i pet značajnih kontrolnih tački u samoj blizini Homsa, odakle se nastavili napade prema samom gradu.

Cijela operacija je počela u mjestu Ageyrabat u Hami, gdje su pobunjenici prvo zauzeli veliku vojnu bazu Assadove vojske odakle su nastavili napredovati prema Homsu.

Također, pobunjenici planiraju da uskoro zauzmu mjesta koja se nalaze u samoj blizini Homsa, Rakke, Halepa i Hame.

Grad Homs se nalazi u zapadnom djelu Sirije i glavni je grad guvernerstva Homsa. Smatra se glavnom vezom između unutrašnjih gradova Sirije i Mediteranske obale. Homs je glavni industrijski centar Sirije sa populacijom od oko 652.609 osoba.