Vlada neumoljivo reaguje
0

Sirija ostala bez interneta

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Petak je od početka demonstracija protiv vladajućeg režima u Siriji bio najkrvaviji dan. Ubijeno je više od 63 civila, a vlada je potom isključila i internet.

U svom posljednjem odgovoru na demonstracije građanima Sirije tako je onemogućeno da prikupljaju informacije i novosti online.

Iz vlade su objavili da su isključeni svi internetski servisi. Sve je počelo od ranog jutra, kada dvije trećine korisnika nije moglo pristupiti internetu. U samo 30 minuta sve je isključeno, 3G, DSL i dial-up konekcije, objavila je analitička kompanija Renesys.

Osim interneta, prijavljeni su i mnogi problemi u funkcionisanju telefonskih linija.

Isključivanje interneta nije bilo teško izvesti, s obzirom da je jedini internet provajder u Siriji, SyriaTel, u vlasništvu države.

Ako je suditi po onome što se dešavalo u Egiptu i Libiji, onda se može zaključiti da su dešavanja na ulicama Sirije dostigla ključnu tačku, poručuju iz Renesysa. Ovo je, piše Washington Post, još jedna u nizu mjera koje provodi vlada kako bi spriječila dalje pobune. Ista taktika primjenjivana je u Egiptu i Libiji, jer su se demonstranti okupljali i dogovarali na društvenim mrežama.

Još 2009. isto je učinila i iranska vlada, a broj korisnika interneta na Bliskom istoku godinama je u stalnom porastu.