Svijet
49

Sirija optužila Tursku za agresiju: Bit ćete odgovorni za posljedice

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Vlada Sirije danas je kazala da je ulazak turske vojske na teritoriju ove zemlje bio čin "flagrantne agresije", te dodala da će Ankara biti odgovorna za eventualne posljedice.

Podsjetimo, pripadnici turske vojske praćeni tenkovima i drugim oklopnim vozilima ušli su sinoć u Siriju kako bi iz turske enklave na teritoriji te susjedne zemlje premjestili posmrtne ostatke Sulejman-šaha, oca osnivača Osmanskog carstva.

Sirijska vlada tvrdi da je ovaj potez u suprotnosti sa sporazumom iz 1921. godine, piše Russia Today. Turska je o ovom manevru informirala sirijski konzulat u Istanbulu, no nisu čekali dobijanje dozvole kako bi ušli na teritorij Sirije i sklonili relikvije te evakuirali 38 vojnika koji su čuvali grob.

Damask optužuje Tursku da podržava pobunjeničke skupine koje su preuzele kontrolu nad područjima sjeverne i istočne Sirije.

Vlada Bashara al Assada saopćila je da pripadnici terorističke organizacije IDIL nisu napali područje gdje se nalazi grob, te je navela da to "potvrđuje veze između vlade Turske i ove terorističke organizacije", piše Reuters.

Sirijski ministar vanjskih poslova Faisal Mekdad rekao je da je Ankara prekršila suverenitet Sirije i upozorio da njegova zemlja ima pravo da se brani.

"Damask zadržava pravo da brani svoju zemlju i pravovremeno reagira na ovu agresiju", rekao je on.