21 mjesec od početka ustanka
0

Sirija: Od mirnih uličnih protesta do brutalnog rata i smrti 42.000 ljudi

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Sirijska revolucija je od uličnih protesta protiv predsjednika Bashara al-Assada prerasla u otvoreni ratni sukob, u kojem sve veći utjecaj imaju naoružani islamisti. Ova revolucija se po mnogo čemu razlikuje od idealističkog Arapskog proljeća.

Želja za demokratskim promjenama, koja se rodila u martu 2011. godine, još uvijek postoji, ali su početni mirni protesti protiv Assadovog režima prerasli u borbe između pobunjenika i Vladinih snaga. Pobunjenici se protiv Vlade bore naoružanjem prokrijumčarenim u Siriju ili kupljenim od korumpiranih vojnih oficira.

Sada, 21 mjesec nakon početka ustanka, pobunjenici kontrolišu velike dijelove ruralne teritorije i nekoliko gradova srednje veličine. Na sjeverozapadu Sirije pod svojom kontrolom drže teritoriju od Alepa pa sve do turske granice. Grad je još uvijek poprište žestokih uličnih borbi. Borbene linije su se pomjerile iz pustinjskih regija bogatih naftom ka Damasku, gdje režim pokušava sačuvati glavni grad od, kako ih nazivaju, terorista kojima pomažu strane sile.

Pošto ne mogu kontrolisati cijelu teritoriju države, Vladine snage su kao prioritet postavile odbranu glavnog grada, većih gradova, strateških saobraćajnica i teritorije na obali Sredozemnog mora, na kojoj se nalazi većina alavitskog stanovništva.

Vladine snage bombarduju i granatiraju sela i gradove pod pobunjeničkom kontrolom bez obzira na civilne žrtve. Prema izvještajima mnogih organizacija, do sada su u Siriji poginule 42 hiljade ljudi. Većina njih su bili civili. Stotine hiljada Sirijaca je bilo primorano napustiti svoje domove.

Međunarodna zajednica je u ovom konfliktu uzela ulogu nijemog posmatrača. Unatoč mnogim diplomatskim pritiscima, Assad je od samog početka bio u mogućnosti da računa na podršku Irana i Rusije.

Međutim, tokom posljednjih šest mjeseci glavnu ulogu u konfliktu je preuzela grupa Al-Nusra, za koju se smatra da ima jake veze sa Al-Kaidom. Ova grupa je postala aktivna na svim frontovima i prijeti preuzimanjem revolucije.

Dok su većina pobunjenika Sirijci, Al-Nusra je većinom sastavljena od boraca u džihadu iz cijelog arapskog svijeta. Svijet strahuje da bi trenutni režim mogao početi koristiti hemijsko naoružanje ukoliko ne budu imali drugog izbora.