Pod pritiskom masovnih protesta
0

VIDEO / Sirija nakon 48 godina ukinula vanredno stanje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sirijska vlada prihvatila je u utorak prijedlog zakona kojim se nakon 48 godina ukida vanredno stanje u zemlji, javile su novinske agencije, dok je američki State Department izrazio sumnju da će novi zakon dovesti do demokratizacije.

Sirijska državna novinska agencija SANA izvijestila je da je vlada ratificirala prijedlog zakona koji još mora potpisati predsjednik Bashar al-Assad.

Zakon je prihvaćen pod pritiskom masovnih protesta širom zemlje inspirisanih narodnim pobunama u arapskim zemljama Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

Opozicijski čelnici rekli su međutim da neće prestati s protestima dok se ne ispune i drugi njihovi zahtjevi, među kojima su i oslobađanje političkih zatvorenika, sloboda govora i uvođenje višestranačkog sistema.

"Ova odluka je samo prazna priča. Protesti neće prestati dok se ne ispune svi zahtjevi ili dok režim ne ode s vlasti", rekao je za Reuters vodeći opozicijski čelnik Haitham Maleh.

Skupine za zaštitu ljudskih prava kazale su da je dosad u sukobima policije i demonstranata ubijeno najmanje 200 osoba.

Glasnogovornik američkog State Departmenta kazao je da Sjedinjene Američke Države nisu sigurne da će prijedlog zakona o ukidanju vanrednog stanja u Siriji biti manje restriktivan.

"Nejasno je jesu li oni donijeli zakon o ukidanju vanrednog stanja, ali novi zakon zahtijeva od demonstranata da dobiju dozvolu od ministarstva unutrašnjih poslova prije održavanja demonstracija", rekao je glasnogovornik Mark Toner.

Sirijska vlada također je donijela zakon koji "regulira pravo na mirni protest" po kojem će se za proteste u Siriji tražiti posebna dozvola ministarstva unutrašnjih poslova, navela je agencija SANA.

U svjetlu nekih komentara ministra unutrašnjih poslova Sirije "ovaj novi zakon može se pokazati restriktivnijim od zakona o izvanrednom stanju koji treba zamijeniti", rekao je Toner.

Također je istaknuo da je u Siriji nastavljeno pucanje vojnika na demonstrante, "što izaziva ozbiljnu zabrinutost i ostaje jasno da sirijska vlada treba hitno provesti reforme... kako bi se prekinulo nasilje nad mirnim demonstrantima".