Svijet
0

Sirija: Muškarci žele brak sa ženama žrtvama silovanja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Grupa sirijskih muškaraca odlučila se na neuobičajen vid iskazivanja prkosa režimu Bashara el Assada, obećavši da će stupiti u brak sa ženama žrtvama silovanja u toj zemlji.

Dok je na hiljade Sirijaca već prebjeglo u susjednu Tursku zbog krvavog odgovora Assadovog režima na zahtjeve građana za njegovu smjenu, zemljom kolaju priče o zločinima koje su počinile snage sigurnosti.

Predmet jedne od priča je i sudbina četiri sestre iz sjeverozapadnog grada Sumerije, koje su navodno silovale snage provladine milicije, piše The Washington Post.

"To nas je tako naljutilo. Odlučili smo, oženićemo ih", kaže Ibrahim Kayis (32), pekar iz obližnjeg mjesta Jisr al-Shugur, koje je bilo na udaru vladinih snaga i odakle je veliki broj ljudi prebjegao u Tursku.

Porodice u Siriji često vrše takozvana "ubistva iz časti" i lišavaju života žene koje su bile žrtve silovanja. Čak i da porodice tih žena odluče da ih ostave u životu, one se ne mogu udati, piše WP.

"Sjeli smo i razgovarali o tome kako želimo da promijenimo tu praksu. Mi ne želimo samo promjenu režima u Siriji, već također i takve stvari. Tako da ćemo ih oženiti pred svima", rekao je Kayis i dodao da se četiri sestre trenutno nalaze u bolnici u Turskoj.

Američki dnevnik navodi da tvrdnje o sudbini sestara nije moguće provjeriti, jer su muškarci odbili da ih identifikuju, pošto bi tako nešto predstavljalo sramotu za porodicu iz koje žene potiču. Turske vlasti također za sada nisu objavile imena nijednog od hiljadu izbjeglica koji su napustili Siriju.

Ideju o sklapanju brakova sa ženama koje su pretrpile silovanje prvi je iznio Muhammad Murey, farmaceut iz Jisr al-Shugura.

"One su žrtve revolucije i mi ćemo ih zaštiti", kaže on i dodaje da su se, kada je prvi put objavio prijedlog, 15 muškaraca prijavili kao dobrovoljci za ženidbu.

Kada su napadi u Jisr al-Shuguru započeli, vojska je navodno najprije razvaljivala vrata kuća u kojima su žene spavale - pokušavajući da na taj način udari na čast lokalnog stanovništva.

"Dostojanstvo i čast najvažnije su stvari za Sirijce. I žene su veliki dio toga i režim to zna. Tako da je, iz tog tog razloga, režim to nama učinio kao opoziciji", kazao je Moussab Jany (25), koji se pridružio inicijativi.

Kayis kaže da će s budućom suprugom živjeti u Jisr el-Shuguru i da neće imati više od dvoje djece.

Murey nije siguran da li će nastaviti da živi u Siriji i kaže da će, ukoliko to njegova buduća supruga bude željela, zatražiti boravišnu dozvolu od Kanade.

"Kada revolucija u Siriji bude izvedena, moj udio će biti završen. Izgubio sam mnogo prijatelja i mnogo rođaka. Biće mi teško da ostanem u Siriji", prenosi njegove riječi WP.