Zbog diskriminacije i represije
0

Sirija: Kurdi nagovijestili stvaranje autonomne enklave na sjeveru

FENA
Sirijski Kurdi
Sirijski Kurdi
Sirijski Kurdi, koji se dugo žale na diskriminciju i represiju, odnedavno su se pojavili kao bitan faktor sirijske krize nagovještavajući da će uspostaviti vlastitu dugo sanjanu autonomnu enklavu u sjevernoj Siriji.

Kako javlja provladina internetska stranica Sirijska politika, Kurdi su nedavno počeli da rade na ostvarenju svojih ciljeva i saopćili su da su preuzeli kontrolu nad regijom Derek, područjem s većinskim kurdskim stnovništvom, u kome također žive Armeni, Arapi, Asirijci, Aleanci i Sirijci, koje se nalazi na sjeveroistoku Sirije. Ta regij pripada sirijskoj pokrajini Hasaka, prenosi Xinhua.

Osim vojne akcije, Kurdi su poduzeli i neke zapanjujuće političke poteze.

Jedan član Kurdskog nacionalnog vijeća Sirije saopćio je da će njegovo vijeće i još jedna kurdska politička stranka objaviti formiranje visokog komiteta za upravljanje kurdskom enklavom u Siriji.

Mahmud Muhamed, član politbiroa stranke Jikiti, izjavio je da će Kurdsko nacionalno vijeće uskoro raspravljati u iračkom gradu Irbilu o mehanizmima rukovođenja nad kurdskom enklavom u Siriji nakon eventualne propasti sirijskog režima.

Neki analitičari u Siriji vjeruju da je ta objava kurdska najava federalizacije zemlje.

Analitičari smatraju da taj potez znači da Kurdi plniraju izgradnju "kurdske države za kurdski narod", što su jednoglasno odbacile i sirijske opozicione stranke i većina Sirijaca.

Kurdi su najveća nacionalna manjina u Siriji i čine oko 15 posto od 23 miliona stanovnika te zemlje. Većina njih su suniti.