Paralela između dva rata
0

VIDEO / Sirija kao BiH, Homs poput Sarajeva

Sarajevo-x.com
Homs (Foto: AFP)
Homs (Foto: AFP)
Međunarodna zajednica pokušava pronaći rješenje za prekid sukoba u Siriji, a cijela situacija podsjeća na onu u kojoj je bila i BiH devedesetih.

Sirijske snage sigurnosti granatiraju grad Homs svakodnevno, baš kao što su agresori činili Sarajevu.

Bill Stuebner, bivši časnik američke vojske, diplomata i politički pragmatičar s iskustvom haškog tribunala, bio je u Sarajevu tokom opsade. On je rekao da se ista situacija događa u Siriji, ne dopušta se doprema hrane i lijekova slabo naoružanim ljudima, a oni koji drže grad pod opsadom koriste teško topništvo, snajpere i tenkove. Prema njegovim riječima ljudi se ne mogu braniti ni prekinuti opsadu.

Zamjenica talijanskog ministra vanjskih poslova, Marta Dassu, također smatra da se u Siriji događa isto što i u BiH. Rekla je da je teško ostvariti intervenciju izvan zemlje i da je velika uloga prepuštena Arapskoj ligi. Dodala je da Iran šalje oružje u Damask, dok saveznici sirijskog režima blokiraju rezolucije UN-a.

Charles Kupchan, koji je bio u administraciji bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, kada su SAD odlučile pomoći BiH, rekao je da ne zna kakvu bi razliku napravila takva rezolucija. On nije optimističan kada je riječ o akciji stranih zemalj te smatra da jedino Turska može pomoći u Siriji.

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu je rekao da međunarodna zajednica želi da sirijski predsjednik Bashar al-Assad transformiše sistem i izgradi novu strukturu, ali da je on izabrao da bude poput Slobodana Miloševića. Davutoglu je rekao i da je Turska na strani građana Homsa, kao što je bila i na strani građana Sarajeva.

Stuebner tvrdi da Turska može pomoći u Siriji jer ima resurse i vojsku koja je dio NATO saveza.

Oko 45 posto stanovništva u SAD-u podržava američku vojnu akciju u Siriji u okviru neke koalicije, a taj procenat je mnogo veći nego što je bio slučaj tokom rata u BiH, objavila je Al Jazeera.