Javna tribina u Sarajevu
0

Sirija je danas poput Sarajeva i BiH tokom agresije

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
U organizaciji Centra za napredne studije u Sarajevu, Društevnog kongresa Sirijaca u BiH, te Centra za civilizaciju Balkana, danas je u prostorijama Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu održana javna tribina na temu "Revolucija u Siriji: Godina zločina vlasti nad vlastitim narodom".

Mustafa Bakou, jedan od uvodničara na tribini, kazao je kako je cilj upoznati bh. javnost sa svim zločinima koji se događaju u Siriji.

"Ljudi imaju pogrešno mišljenje o tome šta se to dešava u Siriji. Mnogi misle kako druge svjetske sile imaju prste u tome, ali to nije tačno. Ustvari, Sirijski narod traži slobodu i demokratiju. Traže da se država razvije, da imaju parlamentarne izbore, da budu slobodni i riješe se diktature duge 40 godina. Jednostavno u Siriji nema političkog života, dok je na vlasti jedna porodica", kazao je Bakou.

Dr. Šerif Hakmi, predsjednik Društevnog kongresa sirijaca u BiH, uporedio je Siriju sa Sarajevom i BiH tokom agresije, te kazao kako nema puno razlike.

"Bio sam u Sarajevu tokom agresije ne BiH i znam šta se sve dešavalo. Danas u Siriji imamo još goru situaciju. Ciljano se ubijaju civili, žene i djeca... Narod pokušava na normalan i miran način tražiti svoja prava, ali ne vjerujem da će dugo izdržati pod ovakvim pritiskom", naglasio je Hakmi.

Revolucija u Siriji samo je nastavak dešavanja koja smo imali u Arapskim zemljama proteklih godina, kazao je dr. Ahmet Alibašić, iz Centra za napredne studije u Sarajevu.

"Ova brutalna ubijanja prelaze svaku mjeru. Ključ situacije u svojim rukama drži Moskva i najlakši izalazak iz sadašnje situacije jeste da oni promijene svoj stav prema sirijskom režimu. U protivnom Kofi Annan neće uspjeti i vjerovatno će biti svjedoci jednog dugog sukoba i postoji bojazan da se on pretvoriu građanski rat kakav smo imali nekada u Alžiru, ilineku vrstu regionalnog sukoba.", zaključio je Alibašić.

U okviru tribina, u Gazi Hurev-begovoj medresi je održana i izložba fotografija, stradanja sirijskog naroda.