Svijet
0

Sirija: Izrael traži izgovor za rat

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Potpredsjednik sirijske vlade Faruk al Shara optužio je u subotu Izrael da traži izgovor za rat time što širi lažne izvještaje kako je u izraelskom zračnom udaru 6. septembra gađano mjesto za proizvodnju oružja za masovno uništenje na sjeveroistoku Sirije.

Potrpedsjednik Shara je naglasio da njegova zemlja ne želi rat ni " daljoj, ni u bliskoj budućnosti", prenose mediji u Izraelu.

"Oni (Izrael) izmišljaju stvari da opravdaju agresiju u budućnosti. Igraju na javno mnijenje, navodeći ga na pogrešne zaključke," kazao je Shara, naglasivši da je sve što je objavljeno o izraelskom udaru, pogrešno i dio psihološkog rata "koji neće zaluditi Siriju."

Zvanični Damask je odmah poslije misterioznog zračnog udara saopćio da su izraelski avioni prodrli u sirijski zračni prostor iz pravca Mediterana i ispustili municiju, u nastojanu da što prije pobjegnu pošto su se suočili protuzračnom odbranom.

Izrael je zabranio izvještavanje o tom incidentu i nije zvanično ni potvrdio, niti porekao da se napad dogodio.

Američki i britanski mediji su, međutim, pozivajući se na izraelske i američke izvore, objavili da je meta mogla biti tajno nuklearno postrojenje koje se u Siriji gradi u saradnji sa Sjevernom Korejom.

Vlasti u Damasku i Pjongjangu su porekle takvu vrstu saradnje.

Shara je u subotu, poslije sastanka s iračkim kolegom Adel Abdullom-Mahdijem, rekao da je cilj izraelskog udara bio i pokušaj podizanja morala izraelske vojske, poslije njenog prošlogodišnjeg neuspjelog rata protiv libanskog Hezbollaha, koji ima podršku Sirije, prenose agencije.

"Oni žele da rehabilituju izraelsku armiju pošto ju je libanski otpor slomio. No, ono što Izrael treba da rehabilituje jeste izraelski um, tek tada će biti stvorena stvarna mogućnost za istinski mir," ocijenio je Shara.

Izrael i Sirija su još uvijek zvanično u ratu, iako je na snazi prekid vatre iz 1974.

Godinu prije toga izbio je Jomkipurski rat, u kome je Sirija pokušala da povrati stratešku Golansku visiju koju je Izrael okupirao u šestodnevnom ratu 1967.