Svijet
1

Sirija dostavila prvi popis hemijskog oružja

FENA
Bashar al Assad (Foto: AFP)
Bashar al Assad (Foto: AFP)
Sirija je dostavila prvi popis hemijskog oružja Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW), u trenutku intenzivnih diplomatskih razgovora o usvajanju rezolucije u UN-u o hemijskom razoružanju Damaska.

Posjedovanje ovog popisa je prvi korak u primjeni rusko-američkog sporazuma o uništenju sirijskog hemijskog oružja potpisanog u Ženevi 14. septembra, međutim, diplomate nisu još saglasne o nacrtu rezolucije koju treba dostaviti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

OPCW, koji bi trebalo da se sastane u nedjelju da bi proučio početak programa uništenja i zahtjev za prijem Sirije Konvenciji 1993 o zabrani upotrebe hemijskog oružja, odgodio je sastanak do daljnjeg.

Prema diplomatskim izvorima, tekst koji bi trebalo da posluži kao radna osnova za sastanak, koji je predmet razgovora između Amerikanaca i Rusa, nije još spreman.

Američki državni sekretra John Kerry i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov su imali u petak dugu raspravu o tome.

U toku telefonskog "dugog razgovora", oni su rarazgovarali o "saradnji, ne samo o usvajanju pravila OPCW-a već također i o čvrstoj i jakoj rezoluciji u Ujedinjenim nacijama", izjavio je Kerry prilikom prijema svog holandskog kolege Fransa Timmermansa u State Department.

Pet članica Vijeća sigurnosti UN-a ne uspijeva da se složi o nacrtu rezolucije i pored nekoliko sastanaka o toj temu. Uključiti ili ne takvu rezoluciju pod poglavlje VII Povelje Ujedinjenih nacija, koja predviđa "prisilne mjere", idući od ekonomskih sankcija do upotrebe sile, kristalizira stavove jednih i drugih.

Prema diplomatama u UN-u, zapadne zemlje nastoje ubijediti Rusiju, koja se protivi svakom spominjanju eventualnog pristupa sili, dok njihov nacrt teksta ne podrazumijeva prijetnju hitnom vojnom akcijom.

Ako se konačno pronađe kompromis, ovaj tekst bi mogao biti stavljen na glasanje ovog vikenda.

Ekipa istražitelja kojoj je mandat dao UN, od kojih je devet stručnjaka OPCW-a, potvrdila je da je pronašla "flagrantne i ubjedljive dokaze" upotrebe gasa sarina u masakru 21. augusta u blizini Damaska, kada su ubijene stotine ljudi, prema njihovom izvještaju objavljenom u ponedjeljak.

Zapadne zemlje optužuju sirijski režim da je izveo ovaj napad kao i još 13 hemijskim oružjem od početka građanskog rata u Siriji u martu 2011. godine. Moskva pokušava da svog sirijskog saveznika oslobodi krivnje.