Svijet
0

Sirija demantira da je Izrael izveo napad na njenom teritoriju

FENA
Sirijski ministar za informiranje Mohsen Bilal demantirao je u ponedjeljak informacije koje su se pojavile u britanskom Sunday Timesu da je Izrael zaplijenio sjevernokorejski nuklearni materijal u Siriji tokom jednog zračnog napada.

"Ta priča je potpuno neistinita. Ona je plod bolesnog duha i ne zaslužuje odgovor", izjavio je Bilal na sirijskoj internet stranici Cham-press.

Sunday Times je objavio u nedjelju da su izraelske elitne snage zaplijenile sjevernokorejski nuklearni materijal u napadu na tajnu vojnu bazu u Siriji, prije zračnog napada što ga je izraelska država izvela 6. septembra.

Prema pisanju britanskih novina na koje se pozivaju dobro obaviješteni izvori, materijal zaplijenjen blizu Deir-Ezzora na sjeveroistoku Sirije analiziran je u Izraelu i utvrđeno je da potiče iz Sjeverne Koreje.

Sjevernokorejski komunistički režim je demantirao da ima bilo kakvu saradnju sa Sirijom.

Izrael je šutio o napadu izvedenom 6. septembra koji je Damask osudio, dok su informacije o ovom događaju djelimične.

Prema informacijama iz američke i britanske štampe, izraelska avijacija je 6. septembra bombardirala jedno mjesto za koje je sumnjala da se u njemu provode nuklearne aktivnosti. Operacija je izvedena nakon razmjene informacija sa SAD-om.