Zapad traži prekid nasilja
0

Sirija: Civili bježe pred tenkovima u Latakiju

SRNA
Oklopna vozila ušla su danas u sirijski lučki grad Latakia i u jedno selo u blizini Libana natjeravši stanovnike na bijeg, javljaju borci za ljudska prava, dok Zapad traži načine da natjera Damask da prestane sa nasiljem.

"Vojna vozila uključujući tenkove i oklopne transportere ušla su u južni distrikt Al-Ramleh u Latakiji", saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji, prenosi AFP.

Iz opservatorije navode da se u 10.30 začula pucnjava u Al-Ramlehu, koji se nalazi u središtu velikih demonstracija protiv Asadovog režima, te da je dolazak vojnih snaga izazvao egzodus velikog broja stanovnika, prvenstveno žena i djece. 

Jedan borac za ljudska prava u centralnoj regiji Homs rekao je da su snage potpomognute sa dva tenka ušle u selo Jusije koje graniči sa Libanom, natjeravši ljude na bijeg preko granice u susjedne krajeve. 

U međuvremenu, vojna vozila su iznenanda napala grad Qusayr u provinciji Homs, gdje su bezbjednosne i obavještajne službe započele akciju hapšenja. 

"Deset vojnih kamiona, sedam vozila bezbjednosnih službi i 15 autobusa punih pripadnika prorežimske milicije upalo je u sela", navodi Opservatorija. 

Opservatorija navodi da je od početka protesta u martu potvrđeno 2.150 smrtnih slučajeva, od čega je 1 744 civila i 406 pripadnika snaga bezbjednosti. 
Ujedinjene nacije su za četvrtak najavile poseban sastanak Vijeća sigurnosti na kome će biti riječi o ljudskim pravima i humanitarnoj katastrofi u Siriji.