Svijet
0

Sirija: Asad tvrdi da su prekinute vojne operacije

SRNA
Bashar el-Asad
Bashar el-Asad
Sirijski predsjednik Bashar al-Asad rekao je u telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Moonom da su obustavljene sve policijske i vojne operacije protiv antivladinih demonstranata, saopšteno je u četvrtak iz UN.

U saopštenju se navodi da je generalni sekretar izrazio uznemirenost posljednjim izvještajima o rasprostranjenoj pojavi kršenja ljudskih prava i pretjerane upotrebe sile sirijskih snaga protiv civila širom Sirije, uključujući oblast Al Ramel u gradu Latakiji, gdje je smješteno nekoliko hiljada palestinskih izbjeglica.

"Generalni sekretar naglasio je da sve vojne operacije i masovna hapšenja moraju biti zaustavljena. Predsjednik Asad je rekao da su zaustavljene vojne i policijske operacije", ističe se u saoptšenju.

Mještani grada Latakije izjavili su u srijedu da sirijske snage upadaju u kuće u sunitskim naseljima, gdje su uhapsili nekoliko stotina ljudi i odveli ih na stadion nakon četvorodnevnog tenkovskog napada radi sloma protesta.

Latakija predstavljaa poseban značaj za Asada, koji je iz sirijske manjinske zajednice Alavita. Rodom je iz sela na jugoistoku Sirije, gdje je i sahranjen njegov otac. Asadova porodica, uz prijatelje pod kontrolom drži luku i finansije.

Sirija je izbacila većinu nezavisnih medija od početka protesta, zbog čega je teško dobiti nezavisnu potvrdu izvještaja koji dolaze iz te zemlje.

Neimenovani zvaničnici izjavili su u četvrtak da će visoki komesar UN za ljudska prava Navi Pilaj u svom današnjem obraćanju Vijeću sigurnosti na sjednici zatvorenoj za javnost sugerisati da bi svjetsko telo trebalo da slučaj sloma antivladinih protesta u Siriji preda Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu.
Pored Pilaj, sastanku će prisustvovati i podsekretar UN za humanitarnu pomoć Valeri Amos.