11 poginulih u Hami
0

Sirija: 250 tenkova ušlo u Rastan

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Jedanaest osoba poginulo je u petak u sukobima u pokrajini Hama na sjeveru Sirije, dok je više od 250 tenkova ušlo u grad Rastan, na jugu, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

"Pet civila i šest vojnika i agenata sigurnosti poginulo je u petak u selu Kafar Zita, u pokrajini Hama, kada su se sukobili vojnici i agenti sigurnosti i dezerteri", precizirao je Opservatorij, pozivajući se na militante sa lica mjesta.

Pored toga, "naoružane snage u pratnji više od 250 tenkova i oklopnih vozila upali su u grad Rastan", koji se nalazi između Hame i Homsa, gdje se već četiri dana vodi pravi rat između vojske i dezertera, dodao je u saopćenju Opservatorij, čije se sjedište nalazi u Velikoj Britaniji.

Hiljade Sirijaca demonstriralo je u petak uzvikujući slogane "pobjeda za našu Siriju i naš Jemen", a snage sigurnosti, koje su pokušavale rastjerati skup u Homsu, ubile su jednog mladog demonstranta, rekli su militanti.

Demonstranti su pozivali na obaranje režima i proglasili solidarnost s gradom Rastanom, saopćio je Observatorij.

U gušenju narodnog ustanka, pokrenutog polovinom marta, kojim se traži obaranje režima Bašara al-Assada, život je izgubilo više od 2.700 ljudi, prema podacima UN-a.