Svijet
0

Sirija: 25 mrtvih u napadu bombaša samoubice u Damasku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Oko 25 osoba je ubijeno i 46 ranjeno u samoubilačkom napadu u stambenom kvartu sirijske prijestonice Damaska, javila je sirijska državna televizija.

Napad se desio u blizini osnovne škole u kvartu al-Midan, javila je TV stanica, dodajući da su većine žrtava bili civili, prenosi dpa.

Državna televizija prikazala je snimke građana kako s ulica prikupljaju ljudske ostatke u crne vreće, oštećenih automobila i autobusa. Također se vide lokve krvi na ulici.

Nezavisna internetska stranica Sirijska politika javila je da su zvaničnici ministarstva unutarnjih poslova i čanovi posmatračkog tima Arapske lige stigli na mjesto napada.

Eksplozija je uslijedila dvije sedmice nakon dvostrukog samoubilačkog napada u kojem su ubijene 44 osobe i 166 ranjeno.

Vlada u Damasku okrivila je za za eksploziju militante El-Kaide koji su vjerovatno prešli u zemlju iz susjednog Libana.

Opozicija, međutim, tvrdi kako je moguće da je vlada pod vodstvom predsjednika Bašara al Asada planirala napad u pokušaju da uvjeri arapske i zapadne zemlje da je Sirija pod prijetnjom "terorističkog napada".

Siriju potresa pobuna protiv Bašara el Asada koja je počela sredinom marta prošle godine. U gušenju prodemokratskih protesta od strane vladinih snaga ubijeno je više od 5.000 osoba, prema izvještaju UN-a.