Oštećen samo vanjski dio zgrade
19

VIDEO / Širenje požara u tornju Polat spriječio protupožarni sistem

Agencija Anadolija
Toranj Polat (Foto: Agencija Anadolija)
Toranj Polat (Foto: Agencija Anadolija)
Požar je oštetio samo vanjski dio zgrade, jer se sigurnosni sistem aktivirao pravovremeno tako da vatra nije mogla zahvatiti unutrašnjost zgrade

Gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas rekao je kako je u požaru koji se jutros dogodio u tornju Polat nanijeta šteta samo na vanjskim dijelovima zgrade te da su se sigurnosni sistemi aktivirali na vrijeme. On je dodao da je to samo pokazatelj kako je zgrada izgrađena kvalitetno i sigurno. 

Topbas je zahvalio biznismenu Polatu što je izgradio "pametnu" zgradu te time spriječio veće nesreće. On je dodao da su sigurnosni sistemi praktično sami ugasili požar i da se unutrašnjost zgrade zatvorila kako bi se spriječio prodor dima i, samim tim, potencijalna šteta građanima koji su se u tom trenutku nalazili u zgradi.

Za evakuaciju su korištene požarne stepenice, kojima su ljudi uspješno izašli iz zgrade. Vlasnik zgrade Adnan Polat izjavio je kako je u softverski dio sigurnosnog sistema zgrade uloženo oko šest miliona lira (oko tri miliona eura). On je dodao kako je ovaj slučaj pokazatelj da se pažljivo i detaljno mora prići izgradnji sigurnosnih sistema. 

U prosjeku, u jednom danu u ovoj zgradi boravi između 1.000 i 1.500 ljudi. Zgrada je visoka 152 metra. Jedna je od najviših rezidencijalnih zgrada u Evropi. U zgradi se nalaze stambeni prostori, parking mjesta, zatvoreni bazeni, fitness centri i ostali sadržaji.