Evropska komisija
0

Širenje EU na istočnu i centralnu Evropu predstavlja uspjeh

FENA
Eksplozivno širenje Evropske unije preko centralne i istočne Evrope u 2004. bilo je ekonomski uspjeh uprkos finansijskoj krizi koja sada pogađa regiju, saopćilo je u petak izvršno tijelo EU.

"Širenje predstavlja veliki uspjeh za EU i njene građane, ono je značajno osnažilo ekonomije i poboljšalo životne uslove u novim državama članicama, i time je automatski koristilo starim članicama", piše Evropska komisija u izvještaju, prenosi DPA.

Izvještaj komisije objavljen je uoči pete godišnjice širenja 1. maja. On je, međutim, došao u vrijeme dok se nove članice širom centralne i istočne Evrope bore s posljedicama globalne ekonomske krize.

Latvija i Mađarska već su bile prisiljene da zatraže više milijardi dolara vrijedan paket pomoći od Međunarodnog monetarnog fonda. Ove je sedmice agencija koja ocjenjuje rejtinge banaka, Moody's, izazvala veliku paniku kada je upozorila na rizike za bankarsko tržište u regiji.

Ti rizici su, djelomično, izazvani eksplozivnim rastom koje je donijelo pridruženje, navodi se u izvještaju Komisije.

"Strana ulaganja u nove države članice brzo su buknula. Ipak, nekoliko je zemalja s brzim i nekontroliranim unutrašnjim kreditnim rastom potaknutim stranim kreditima prenapregnulo ekonomije i dovelo do velikih unutrašnjih debalansa", navodi se u izvještaju.

Komisija je, međutim, odbacila tezu da se za te probleme treba kriviti širenje EU, tvrdeći da oni "nisu svojstveni novim članicama; neke od starih država članica suočavaju se s istim problemima".

Umjesto toga, nove države članice bolje su pozicionirane od svojih susjeda koji nisu u EU da prežive ekonomsku oluju jer im blok može pružiti i savjete i hitna sredstva, navodi se u izvještaju Evropske komisije.