Japanski zvaničnici potvrdili
0

"Šipke se izgleda tope u sva tri reaktora"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Japanski zvaničnici izjavili su danas da se šipke s nuklearnim gorivom izgleda tope u sva tri reaktora nuklearne elektrane Fukushima, u kojoj je u tri dana došlo do dvije eksplozije nakon razornog zemljotresa, ali da to još nije provjereno.

"Iako još ne možemo direktno provjeriti, to se vrlo vjerovatno dešava", izjavio je glavni sekretar kabineta Jukio Edano, javio je AP.

U međuvremenu, kompanija TEPCO, koja upravlja nuklearnom elektranom Fukushima, saopćila je danas da su šipke sa nuklearnim gorivom u jezgru reaktora dva, ponovo potpuno izložene atmosferi, javila je japanska novinska agencija Kjodo.

TEPCO je saopćio da je ventil kroz koji izlazi vodena para na kontejneru u kojem se reaktor nalazi zatvoren, što je dovelo do naglog pada nivoa vode unutar reaktora.

S druge strane, japanska državna televizija NHK je javila da je pritisak u ovom reaktoru iznenada porastao zato što se ventil "slučajno" isključio, što je spriječilo protok vode u reaktor i dovelo do potpunog izlaganja šipki, prenio je BBC.

Nakon današnje eksplozije zvaničnici su rekli da kontejner u kojem je reaktor tri nuklearne centrale nije oštećen i da nema velikog porasta radijacije.

Međutim, od topljenja šipki s nuklearnim gorivom i od nove eksplozije strahuje se zbog kvara na sistemima za hlađenje na reaktoru dva.

Prva eksplozija u elektrani Fukushima dogodila se u subotu na reaktoru jedan.