Svijet
165

Pogledajte pripadnike SIPA-e u akciji razbijanja narko lanca

FENA
Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u jutarnjim satima, u okviru operativne akcije Osoje, slobode lišili 14 osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično djelo iz člana 250. KZ BiH "organizirani kriminal", u vezi sa krivičnim djelom iz člana 195. KZ BiH "Neovlašteni promet opojnim drogama".

Slobode su lišene osobe inicijala D.D. (1974), S.H. (1966), A.D. (1977), V.S. (1984), J.Ć. (1978) i M.M. (1983) iz Mostara, P.B. (1960) i M.B. (1988) iz Posušja, M.P. (1957) iz Čitluka, D.T. (1979), I.L. (1977) i S.D. (1978) iz Čapljine, A.A. (1982) iz Tuzle i E.A. (1980) iz Sarajeva.

U toku su pretresi na 13 lokacija na području Mostara, Sarajeva, Tuzle, Čapljine, Čitluka i Posušja. Sve aktivnosti preduzimaju se uz asistiranje pripadnika MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona i pripadnika Granične policije BiH.

U okviru ove operativne akcije, pripadnici SIPA-e su, 16. septembra spriječili bjekstvo glavnoosumnjičenog A.B. (1976) iz Mostara, koji je lišen slobode na području općine Posušje u blizini graničnog prijelaza Gornji Vinjani. A.B. je namjeravao pobjeći u zemlje zapadne Evrope.

Ovoj akciji prethodila je višemjesečna istraga tokom koje su policijski službenici SIPA-e, provodeći istražne radnje, dokumentirali međunarodnu neovlaštenu trgovinu i promet opojnih droga, i to šest kilograma opojne droge heroin, te određenu količinu opojne droge kokain i marihuana. Osumnjičene osobe su višestruki povratnici u činjenju krivičnih djela, a djelovali su na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije Regionalnog ureda Državne agencije za istrage i zaštitu u Mostaru, gdje će nad njima biti izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate na dalju nadležnost Tužilaštvu BiH.

Policijska službenica SIPA-e Kristina Jozić za agenciju FENA je precizirala da su prilikom pretresa pronađeni i privremeno oduzeti određeni predmeti, određena količina novca, veći broj mobilnih telefona, sim kartica te određena količina materije koja izgledom asocira na heroin i kokain.

Pronađen je pribor za pripremu i konzumiranje kokaina te digitalna vaga za precizno mjerenje i određena količina municije i drugi materijali koji mogu biti korišteni u daljnjem postupku.