Svijet
28

SIPA pretresa Ambasadu BiH u Parizu u okviru akcije "CD"

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Djelujući po nalogu Tužiteljstva BiH, istražitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal i policijski djelatnici SIPA vrše pretres Ambasade BiH u Parizu, Republika Francuska. Radi se o istrazi u vezi sa zloupotrebom položaja jednog uposlenika.
Aktivnosti su provedene kao nastavak rada u predmetu kodnog naziva "CD", koji provodi zajednički istražni tim iz BiH i Francuske, a odnosi se na krivična djela organiziranog kriminala i trgovine ljudima.

"Tokom istrage Tužilaštvo BiH došlo je do dokaza i saznanja da je jedan od uposlenika diplomatskog predstavništva BiH u Parizu, učestvovao u nezakonitim aktivnostima koje se odnose na izdavanje dokumenata i omogućavanje putovanja i boravka većem broju osoba uglavnom romske nacionalnosti sa područja BiH, radi činjenja krivičnih djela u Francuskoj. Prostorije diplomatskog predstavništva BiH, koje su meta pretresa su osigurane i pod stražom te će Tužilaštvo BiH u okviru radnji dokazivanja, su skladu sa zakonom, izvršiti pretres s obzirom da se radi o eksteritorijalnom prostoru, gdje nadležnost za postupanje imaju institucije BiH", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Istaknuto je kako su poduzete sve aktivnosti da ne bi došlo do zastoja rada diplomatsko-konzularnog predstavništva naše zemlje u Republici Francuskoj.

"Ova akcija pokazuje odlučnost Tužilaštva BiH da se obračuna sa svim nezakonitostima koruptivnim ponašanjima i zloupotrebama službenog položaja, naročito u slučajevima kada se zloupotreba položaja odnosi na osobe na važnim pozicijama u državnim institucijama", zaključuje se u saopćenju.