Svijet
0

Sinovi meksičkog narkobosa El Chapa osumnjičeni za smrtonosni napad

Klix.ba
Sinovi zatvorenog narkobosa Joaquina El Chapa Guzmana su osumnjičeni za napad iz zasjede na vojni konvoj u Meksiku u kojem je ubijeno pet vojnika, javlja BBC.

Napad se dogodio u sjevernoj meksičkoj državi Sinaloa, a napadači su koristili bombe i puške. Uspjeli su osloboditi ranjenog muškarca koji je uhapšen zbog povezanosti s drogom, a konvoj ga je prevozio u bolnicu. Najmanje deset osoba je povrijeđeno u napadu.

Sinaloa je uporište narkobande koju je ranije vodio narkobos Joaquin Guzman, poznatiji kao El Chapo. On je nakon bijega iz zatvora ponovo uhapšen u januaru.

Meksički zvaničnici vjeruju da su napad organizovali njegovi sinovi, koji su preuzeli vođenje kartela.

Napad se dogodio rano u u petak kada su dva vojna vozila prazila ambulantno vozilo. U napadu je učestvovalo oko 60 napadača, koji su pretukli vojnike i oslobodile zarobljenika. Radi se o Juliju Oscaru Ortizu Vegi, poznatijem kao El Kevin. Ukrali su ambulantno vozilo, a vojni kamion se tokom napada zapalio.

Foto: EPA
Foto: EPA

Meksičke vlasti vjeruju da su El Chapovi sinovi umiješani i u druge nedavno izvršene napade u proteklih nekoliko sedmica. Jednog od njih je u augustu otela suparnička banda.

El Chapov brat Aureliano Guzman Loera, poznatiji kao El Guano, pokušava uspostaviti kontrolu nad proizvodnjom droge, a protivnik mu je kartel Beltran Leyva. Narkobos je uhapšen u januaru šest mjeseci nakon bijega kroz tunel iz zatvorske ćelije. On je i ranije bježao iz zatvora, a u bjekstvu je proveo 13 godina.

Meksički sudija razmatra prijedlog izručenja Guzmana SAD-u. Narkobos će se žaliti ukoliko dođe do toga, a proces bi mogao trajati godinama.