Svijet
5

Singapur je najskuplji grad na svijetu

Klix.ba
Singapur je zvanično proglašen najskupljim gradom za život u 2014. godini, a nadmašio je 131 grad širom svijeta, podaci su Economist Intelligence Unita (EIU).

Snažna gradska valuta u kombinaciji sa visokim cijenama korištenja automobila i povećanjem cijena režija su doprinijeli da Singapur zauzme prvo mjesto na listi najskupljih gradova svijeta. U ovom je gradu također odjeća najskuplja na svijetu, objavio je BBC.

Singapur je vodeću poziciju preuzeo od Tokija, koji je 2013. godine bio najskuplji grad na svijetu. Među pet najskupljih gradova svijeta su Pariz, Oslo, Cirih i Sidnej, dok je Tokio pao na šesto mjesto. Međutim, hrana je i dalje najskuplja u Tokiju.

EIU-ovo istraživanje cijena života širom svijeta koristi New York kao bazu, a obuhvata više od 400 cijena.

U grupi od najskupljih 10 gradova svijeta dominiraju azijski i australski gradovi, a tu je i poneki evropski grad.

Međutim, nisu svi azijski gradovi "nemilosrdni" prema novčaniku. Veći indijski gradovi, uključujući Mumbai i New Delhi, su među najmanje skupim gradovima na svijetu. Cijene u Mumbaiju ostaju niske zbog velike nejednakosti dohotka. Niske su plate brojnih radnika koji troše malo, a vlada im pomaže subvencijama da opstanu.

Damask je doživo ogroman pad kada je riječ o cijenama, pa je postao četvrti najjeftiniji grad na svijetu, a rezultat pada cijena su sukobi u zemlji.