Svijet
30

Sindikati radnika širom svijeta organiziraju proteste

FENA
Manila 1. maja (Foto: AFP)
Manila 1. maja (Foto: AFP)
Dva najveća grčka sindikata zaposlenih u privatnom i javnom sektoru GSEE i ADEDY planiraju u Atini okupiti desetke hiljada ljudi, samo nekoliko dana uoči parlamentarnih izbora u zemlji. Grčka policija, javljaju agencije, spremna je za moguće nasilje.

Francuski sindikati nadaju se da će u Parizu okupiti najveće mnoštvo u povodu Praznika rada u povijesti. Nicolas Sarkozy ima zakazan skup i borit će se sa sindikatima za medijsku pozornost.

U Portugalu dva najveća sindikata planiraju skupove s desecima hiljada radnika u Lisabonu i drugim gradovima. Najveći sindikat CGTP odbio je dati suglasnost za reformu tržišta rada koju vlada smatra potrebnom za izlazak iz krize.

U Španiji, u kojoj baš kao i u susjednom Portugalu vlada rekordna nezaposlenost, sindikati su također pozvali na masovna javna okupljanja i proteste.

Nekoliko desetaka hiljada protestnika iz svih političkih grupacija okupilo se u utorak da bi zajedno proslavili Međunarodni praznik rada na najpoznatijem istanbulskom trgu Taksimu, gdje su u neredima prije 35 godina ubijene 34 osobe i koji je bio zatvoren za prvomajska okupljanja sve do 2010. godine. Skup će osiguravati 20 hiljada policajaca.

Oko tri hiljade radnika prošlo je ulicama Manile tražeći bolje uvjete rada i veće plaće. Trećina Filipinaca živi u siromaštvu, pa veliki broj njih napušta zemlju u potrazi za boljim životom. Minimalna nadnica u Manili iznosi desetak američkih dolara. I dok se u Evropi očekuju protesti zbog rastuće nezaposlenosti, u Aziji radnici upozoravaju na iscrpljenost, nezdrave uvjete rada i potplaćenost. O svojim problemima govore i kamobodžanski radnici u tekstilnoj industriji, prenosi Hrvatska radio televizija (HRT).