Svijet
0

Sindikati radnika Air Francea u štrajku 4. novembra

FENA
Šest sindikata francuske kompanije Air France pozvalo je u petak sve radnike nacionalnog avioprijevoznika da se 4. novembra pridruže štrajku u znak protesta protiv zakona o reformi penzijskog sistema.

Štrajk radnika kompanije Air France održat će se dva dana prije generalnog štrajka koji su za 6. novembar najavili francuski sindikati protiv planova predsjednika Nicolasa Sarkozyja da starosnu granicu za odlazak u penziju sa 60 pomjeri na 62 godine,

Sindikati pokušavaju održati pritisak na vladu nakon konačnog usvajanja prijedloga zakona o penzijskoj reformi u oba doma francuskog parlamenta, javio je Reuters.

Međutim, štrajk radnika željeznice slabi, a u uličnim protestima koju su u četvrtak održani širom zemlje sudjelovalo je znatno manje ljudi nego ranije.

Štrajk željezničkih radnika sada dovodi do manjih smetnji u željezničkom prometu, a poziv sindikata radnika kompanije Air France upućen je u trenutku kada su radnici u naftnim rafinerijama odlučili da se vrate na posao i tako nagovijestili okončanje jednog od najvećih protesta, koji je ozbiljno ugrozio opskrbu gorivom.