Hrvatska
0

Sindikati ne prihvaćaju rast plaća za 3%

FENA
Sindikati javnih i državnih službi ne prihvaćaju prijedlog Vlade Republike Hrvatske o rastu plaća za tri posto u drugoj polovici iduće godine, zaključeno je na današnjem sastanku predstavnika 15 sindikata.

Sindikati su odbili prijedlog koji im je prošle srijede iznijela potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor da se zbog gospodarske krize odreknu povećanja plaća za šest posto od Nove godine.

Po Vladinu prijedlogu, plaće oko 220.000 zaposlenih u javnim i državnim službama ne bi rasle u prvih šest mjeseci, a od 1. srpnja porasle bi za tri posto. Vlada i sindikati bi u rujnu počeli nove pregovore u kojima bi na temelju analize stanja u državi u prvih osam mjeseci dogovorili rast plaća u 2010., 2011. i 2012.

Sindikati trebaju Vladi na novom sastanku iznijeti svoj prijedlog, no oko toga se danas nisu uspjeli dogovoriti.

Dio sindikata ne odustaje od porasta plaća za šest posto od 1. siječnja, pri čemu su spremni nakon šest mjeseci pregovarati s Vladom o utvrđivanju cijene rada u javnim i državnim službama, koja bi se vezala uz rast plaća u privredi.

Drugi dio pristao bi na zamrzavanje plaća za prvih šest mjeseci, ako bi plaće od 1. srpnja porasle za šest posto, a Vlada pristala pregovarati o utvrđivanju cijene rada u odnosu na rast plaća u privredi.

Novi sastanak pregovaračkih timova Vlade i sindikata javnih i državnih službi trebao bi se održati u srijedu, 26. studenog.