Svijet
1

Sin vođe Hamasa postao kršćanin

Sarajevo-x.com
Sin jednog od najcijenjenijih vođa palestinske islamističke grupe Hamas odrekao se svoje vjere, otišao u Ameriku i postao kršćanin evangelista.

Mosab Hassan Yousef (30) je u razgovoru za britanski Teegraph kazao kako je njegova odluka o napuštanju islamske vjere i odlasku iz očeve organizacije uzrokovala velike probleme njegovoj porodici u rodnom gradu Ramallah, ali i ugrozila njegov vlastiti život.

Međutim, uprkos visokoj cijeni, Yousef je uvjeren da će otvoreni razgovor o problemima islama i o "zlu" koje je doživio u rodnom gradu doprinijeti rješavanju "haosa" na Bliskom istoku i možda jednog dana donijeti mir i omogućiti mu siguran povratak kući.

"Ne bojim ih se, naročito kada znam da ispravno postupam. Ja ih ne gledam kao svoje neprijatelje, ne razmišljam puno o tome. Ali šta namjeravaju učiniti? Ako me žele ubiti nek to i učine. To će biti moja sloboda", prokomentarisao je Yousef kojeg prijatelji u San Diegu (Kalifornija) zovu Josip.

Mosab se prije 18 mjeseci odselio u SAD, ali tek je nedavno donio "najveću odluku svog života" i javno progovorio o "pogrešnom vođenju" Palestinaca i iskorištavanju njegovog naroda.

"Palestinci se doimaju kao grozan narod pred očima svijeta, a zaravo su jako dobri ljudi. Pogrešni ljudi ih vode i doprinose mračnoj slici Palestinaca. Njima je potrebna pomoć, trebaju prestati slušati laži i obmane, a koje se šire i svijetom", dodao je Yousef.

Yousef je odrastao u veoma politički moćnoj muslimanskoj porodici. Njegov otac, Hassan Yousef, veoma ugledan šeik, ujedno je i jedan od osnivača Hamasa, militarističke frakcije koja je odgovorna za mnoštvo samoubilačkih i drugih napada protiv Izraela, od njenog osnivanja 1987. godine.

Prema Yousefovim riječima, njegova porodica nikako ne može razumijeti njegovu odluku o prelasku na kršćanstvo, naročito njegov otac, ali još uvijek je u kontaktu s njima.

Mnogi zahtijevaju od njegovog oca da ga se odrekne, što bi teroristima bilo zeleno svjetlo za njegovo ubistvo, međutim Mosab je kazao kako ga "njegov otac još uvijek voli, te vjeruje da je postupio prema vlastitim uvjerenjima, iako mu je veoma teško to shvatiti".