Priznala ubistvo supruga
0

Sin osuđene Iranke traži promjenu presude

FENA
Sakineh Mohammadi Ashtiani sa sinom (Foto: AFP)
Sakineh Mohammadi Ashtiani sa sinom (Foto: AFP)
Sayad Kaderzadeh, sin Iranke osuđene na smrt kamenovanjem zbog preljuba, zatražio je u subotu da bude preinačena presuda njegovoj majci, koja je još jednom priznala da je sudjelovala u ubistvu supruga.

Kaderzadeh je kazao kako ne sumnja da je njegova majka kriva, ali je tražio da joj bude promijenjena presuda, pozivajući na suosjećanje i oproštaj.

"Izgubili smo oca i ne želimo izgubiti i majku. Zahtijevamo da njena presuda bude preinačena", izjavio je Kaderzadeh na svojoj prvoj zvaničnoj konferenciji za novinare u gradu Tabrizu na sjeverozapadu Irana.

"Ne mislim da je moja majka nevina. Sigurno je kriva. Međutim, naši državni dužnosnici moraju donijeti odluku. Oni mogu promijeniti presudu kamenovanje u drugu", rekao je Kaderzadeh, koji je poslije otišao na večeru s majkom, jer joj je dozvoljeno da privremeno izađe iz zatvora.

Kaderzadeh je dodao kako nije fer da je njegova majka u zatvoru, a da je čovjek koji je ubio njegovog oca Isa Taher na slobodi.

Sakineh Mohammadi Ashtiani je poslije večere priznala novinarima da je sudjelovala u ubistvu supruga, ali je rekla da je njen ljubavnik Taheri taj koji je počinio ubistvo. "Taheri je došao u našu kuću i počeo svađu s mojim mužem. Rekao mi je da dam injekciju koju je već pripremio", rekla je Ashtiani.

Ona je negirala da je ikada bila mučena u zatvoru, kritizirajući svog advokata što je internacionalizirao njen slučaj radi vlastitih ciljeva. Kaderzadeh je rekao da se sada želi posvetiti spašavanju majke. On je bio uhapšen u oktobru, jer je o slučaju svoje majke razgovarao s dva njemačka novinara, koji su također uhapšeni i još su u pritvoru.

Ne zna se pouzdano je li Kaderzadeh bio zvanično optužen, ali je on rekao da je uhapšen jer su Nijemci prekršili zakon time što su ušli u zemlju na temelju turističkih viza a potom su izvještavali. Ashtiani je 2006. godine osuđena na smrt kamenovanjem zbog preljuba, nakon smrti supruga, a kasnije je osuđena i za saučesništvo u ubistvu supruga na 10 godina zatvora.

Pod pritiskom međunarodne zajednice odgođeno je izvršenje presude, koju treba da razmotri Vrhovni sud, ali joj i dalje prijeti smrtna kazna, koja možda bude izvršena vješanjem umjesto kamenovanjem.