Peru
0

Sin nobelovca Llose optužuje tabor desnice za zastrašivanje

FENA
Alvaro Vargas Llosa
Alvaro Vargas Llosa
Sin dobitnika Nobelove nagrade za književnost Maria Vargasa Llose osudio je u četvrtak zastraživanje svoje porodice koje dolazi iz tabora kandidatkinje desnice za izbor predsjednika Perua Keiko Fujimori zbog podrške pisca suparničkom kandidatu ljevice Ollantu Humali.

"Želim da prenesem poruku mog oca Marija Vargasa Llose", izjavio je novinar Alvaro Vargas Llosa na početku javnog skupa povodom završetka Humaline kampanje, tri dana prije drugog kruga.

"Danas je mafija poslala svoje uvježbane borce u njegovu kuću da zaplaše djecu i starije osobe koje u njoj žive", kazao je on.

"Odgovor mog oca tim borcima je: Ollanta predsjednik", kazao je on pred skupom.

Prije deset dana, Mario Vargas Llosa je kazao da je njegova kćerka Morgana dobila telefonske prijetnje porodici u Limi zbog njegove podrške Humali.

Keiko Fujimori je u više navrata osudila napade na njene pristalice tokom napete kampanje.

Vargas Llosa, koji je glasao za bivšeg centrističkog predsjednika Alejandra Toledu u prvom krugu, pozvao je nakon toga da se glasa protiv Keiko Fujimori, koju smatra za marionetu svog oca Alberta, koji je bio predsjednik od 1990. do 2000. godine, i ocijenio da bi glasati za nju značilo "legitimiranje korupcije i kršenja ljudskih prava" za koje je on bio osuđen.