Svijet
0

Sin Bin Ladena se želi sresti s papom Benediktom XVI

FENA
Omar Osama bin Laden, sin Osame bin Ladena, vođe terorističke mreže Al-Qaide, izjavio je da se želi susresti s papom Benediktom XVI i posjetiti Vatikan.

Omar bin Laden (26) izrazio je želju da se susretne s rimokatoličkim poglavarom tokom intervjua koji je emitiran na privatnoj talijanskoj TV stanici LA-7.

"Zaista se želim susresti s papom u Crkvi sv. Petra, ali mi je rečeno da to nije lako", izjavio je Bin Laden, koji za sebe kaže da je musliman koji se strogo pridržava vjere.

Kako je javila agencija DPA, Omar bin Laden je iz Švicarske doputovao u Rim u pratnji supruge Zaine Alsabah, inače 52-godišnje Britanke koja se prije prelaska na islam zvala Jane Felix Browni.

Njih dvoje trenutno žive u Kairu, prenijele su agencije.

Tokom intervjua Omar, jedno od 19-ero djece Osame bin Ladena, kazao je također kako vjeruje da je njegov otac još živ.

"Ne vjerujem da je moj otac mrtav, inače bih znao za to, cijeli svijet bi znao za to", rekao je on.

U jednom intervjuu koji je u Kairu zabilježila talijanska televizija sin Osame bin Ladena je rekao da oca nije vidio nekoliko godina.

"Posljednji put kada sam vidio oca, bilo je to 2000., 2001. Nalazio sam se u Saudijskoj Arabiji i osjećao veliku tugu zbog svih žrtava (napada 11. septembra)", rekao je Omar, dodajući da njegov otac ima "plemenito srce".

Zajedno sa suprugom, Omar planira da u martu u sjevernoj Sahari organizira utrku na konjima radi promocije mira, što će, kako smatra, biti pandan automobilskom reliju Pariz - Dakar koji je ove godine otkazan zbog terorističkih prijetnji.